5651 Kanun Çözümleri

5651 Yasa Çözümleri

İnternet Türkiye’nin dört bir yanında kullanılmaktadır. Bu nedenle gerekli kontrollerin yapılması da şarttır. 5651 sayılı kanun yönetmeliği de internet erişiminin daha kontrollü biçimde gerçekleştirilmesini ele almaktadır. Böylece online üzerinden yapılan bilişim suçlarının da ciddi olarak önüne geçilmektedir.

Aynı zamanda su oluşturan bir durum olduğunda, sorumlu ya da suçlunun belirlenerek, suçsuzun ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca internet kullanıcılarının çevrimiçi sistemler aracılığıyla aldatılmasını, yasal olmayan kötü, zararlı içeriklerden korunmasını hedeflenmektedir.

5651 sayılı kanunun maddeleri bir tavsiye, öneri kapsamında değildir. Aksine gerekliliklerin yapılması zorunludur. Aksi durumda bir takım yaptırımlar vardır. Bunlar uyarı, para cezası, hapis cezası ve kapatma ve yayından kaldırma gibidir.

5651 Sayılı Kanun Kimleri Kapsar?

5651 sayılı kanun yönetmeliği ücretli ya da ücretsiz, birden fazla kullanıcıya internet bağlantı aracılığıyla internet erişimi sunan her kurumu ve kuruluşu içermektedir. Kanun bunları iki ayırmaktadır. Bunlardan ilki çalışan ya da ziyaretçilere hizmet amaçlı, işlerinin devamı için sağlayan kurum ve kuruluşlar şeklindedir. Kapsamında şu gibi maddeler yer almaktadır;

  1. Alışveriş Merkezleri
  2. Okullar
  3. Kamu Kurumları
  4. Hastaneler
  5. Özel Firmalar

İkinci madde ise internet erişimini kazanç elde etmek için kullanıcılara sunan işletmeleri kapsar;

  1. Oteller
  2. İnternet Cafeler
  3. İnternet erişiminin ücretli olduğu cafe gibi mekânlar

Kanun, internet erişiminin bu kapsamda kontrol altında bulundurulmasını belirtmektedir.

5651 Yasa Genel Yükümlülükleri Nelerdir?

5651 sayılı kanun yönetmeliği bir takım genel yükümlülükler bulunmaktadır. Kanun kapsamında bunlar ayrıntılı olarak ele alınmaktadır. Bunlar genel hatlarıyla şu şekildedir;

  1. Yasal içerikle olmayan internet sayfalarına kullanıcıların erişiminin engellenmesi
  2. Zaman ve tarih mührü ile erişim log ve kayıtlarının tutulması
  3. Ağlara bağlı kullanıcıların, iç IP loğlarının tutulması
  4. İnternet sitesi bulunuyor ve kendi sunucularındaysa, dış ortamdan gelen erişim kayıt ve loglarının tutulması

Dolayısıyla kanun kapsamında buna uygun hareket edilmelidir.

5651 Yasa Cezaları Nelerdir?

5651 sayılı kanun bir öneri niteliği taşımaz. Aksine uyulması zorunludur. Bu nedenle uyulmadığı takdirde 5651 sayılı kanun cezaları bulunmaktadır. Bunlar hem maddi hem de idari şekildedir.

Yasa gereği işletmeler sundukları hizmeti kimlerin, hangi zamanlarda kullandığına yönelik, geçmişe yönelik belgelemeli, log tutmalıdır. Eğer yasanın tümüne ya da bir kısmına uyulmazsa bir takım cezalar vardır.

Söz konusu cezalar değişiklik gösterebilmektedir. Kişilere uygulanan para cezası 15.000 Türk Lirasına, servis sağlayıcılarına ise 100.000 Türk Lirasına kadar varabilmektedir. Ancak bunun yanı sıra işyeri tarafından sunulan hizmetlerin durdurulması yahut geçici bir süreyle faaliyetlerinin durulması da olabilir. Dolayısıyla yasaya büyük bir uyumluluk gösterilmelidir. Kayıtların 6 ay ile 2 yıla kadar 5651 sayılı kanun mevzuat kapsamında bilgi almak ya da kanunu yerine getirebilmeniz için sunduğumuz çözümleri incelemek istiyorsanız, firmamız ile iletişime geçebilirsiniz.