SSL VPN Çözümleri
Covid-19 pandemisinin başlamasıyla birlikte firmalar bir önlem olarak çok ayıda personelini uzaktan çalıştırmaya başlamıştır. SSL VPN Client de burada devreye girer. Personelinize şirket ağına ve şirketteki bilgisayarına, evinden ya da farklı bir noktadan bağlanma olanağı tanır. Bunun için fiziksel bağlantılar yerine özel sanal ağlar tercih edilir.
Bu bağlantı bir tünel ile yapılmakta olup şifrelidir. Bu nedenle dışarıdan sızmalara, verilerinizin görülmesine karşı sağlam bir yapısı vardır. Aynı zamanda bağlanan tarafın IP adresini gizli tutması gibi bazı özellikleri de yer almaktadır. Sistemin temelini AH ve ESP bileşen protokolleri meydana getirmektedir.
ESP ve AH Nedir?
Encapsulating Security Payload, VPN’in temel bileşenlerinden ilkidir. SSL VPN Client içerisinde güvenli haberleşme yapılabilmesi için,
- Veri koruma,
- Kimlik doğrulama,
- Şifreleme hizmetleri sunmaktadır.
Varsayılan olarak paket başlığını korumamakla birlikte bütün paketi şifreleyebilir. Authentication Header ise IP başlığı ile sonraki seviyede bulunan protokol verilerinin doğrulanmasında kullanılır. İç içe kapsülleme şeklinde olup, ESP ile çalışma kapasitesi vardır.
Checksum kullanılarak veri bütünlüğü sağlanmakta olup, kaynak doğrulanmasına gizli paylaşılan anahtardan yararlanılır. Günümüzde en çok kullanılan protokoller SSL VPN ile IPSec VPN sistemleridir.
SSL VPN Nedir?
SSL VPN Client web sunucusuna SSL şifreleme ve web tarayıcı vasıtasıyla uzaktan bağlanmasını sağlanmaktadır. Böylece bağlantı kurulan site üzerindeki ağ hizmetlerine, diğer kaynaklara ulaşım sağlanır.
Ancak bunun için kullanıcının kendisine özel olarak verilen kimliği kullanması gerekir. Başarılı bir giriş ardından sistem kullanılmaya başlanır. Belirli bir süre sonra VPN devre dışı kalsa da tekrar bağlantı kurmak mümkündür.
IPSec VPN Nedir?
IPSec özel ağ bağlantılarında şifreleme, sıkıştırma ve kimlik doğrulama gibi güvenlik seçenekleri sunmaktadır. IP paketini korumaktadır. Bunu sağlayabilmek için kapsülleme, şifreleme ve yeni IP başlığı ekleyerek, bağlantının diğer ucuna yollamaktadır.
Tünel modu aktif hale getirildiğinde ESP ve AH kodları IP paketinin önüne ve arkasına eklenir. Kapsülleme böylece tamamlanır. Hem kullanıcı hem de sistem karşılıklı bir şekilde, güvenli olarak haberleşebilir.
SSL VPN Hangi Kolaylıkları Sağlar?
Eğer bazı personelinizi uzaktan çalıştırmak zorundaysanız, SSL VPN kurulumu size aradığınız çözümü sunar. Böylece hem işinizi devam ettirebilir hem de güvenlikten emin olabilirsiniz. Sistemin sağladığı kolaylıklar şu şekildedir;
- Uzaktan bağlantı kurulan bilgisayar aynı ağ üzerinde gibi çalışır.
- Ağ mimarisi hızlı bir şekilde kurulabilir.
- Ek donanıma gerek yoktur. Bölgeler, şubeler ve farklı kurumlar arasında şifreli iletişim sağlanır.
- Merkezden yönetilebilir ağ yapısı sunar.
Sistem yöneticisi erişim için izinleri ayarlayabilmekte, kısıtlamalar uygulayabilmektedir. Dolayısıyla ek güvenlik önlemlerinin de alınmasını sağlar. Örnek olarak çalışma saatleri dışında sisteme girilmesini kısıtlamanız mümkündür. Firmamız SSL VPN Client çözümleri ile iş yönetiminizi daha verimli ve güvenli olarak yapmanızı sağlar.