Veri Sızıntısı Engelleme

Veri Sızıntısı Engelleme

Veri sızıntısı nedir, sisteme siber saldırıların yapılması ardından veri sızdırılmasını engellemeye odaklanır. Zira çoğu saldırının temel amacı firmanıza ait kritik bilgilere ulaşmaktır. Bu bazen fidye istemelere, bazen silmeye neden olabilir.

Her ne kadar internet ortamı daha uygun fiyatlı ve verimli bir şekilde verilerinizi koruma seçeneği sunsa da dijital saldırılar ciddi sorunlar oluşturmaktadır. Teknoloji sürekli geliştiği için geleneksel engelleme sistemleri güncel saldırılara etkili çözümler bulmayabilir.

Yeni çözüm önerileri olan veri sızıntısı engelleme sistemleri firmanızdaki kullandığınız, hareketli ve durağan yapıdaki verileri sınıflandırarak sürekli izlemektedir. Böylece sahip olduğunuz bilgilerin farkında olarak, veri sızıntısını daha iyi önlemeyi hedefler.

Veri Sızıntısı Engelleme Sistemlerinin Görevleri Nelerdir?

Kurumsal veri nedir, herhangi bir firmanın sahip olduğu, ürettiği ve işlediği her bir veriyi ifade eder. Bunların firma dışına sızdırılması sadece bir prestij kaybına neden olmaz. Projelerinizin açığa çıkması rakiplerinize ciddi avantajlar sunar ve rekabet gücünüzü azaltır.

Sızdırılan verilerin ciddiyetine bağlı olarak firmanız hayati tehlikeler geçirebilir. Bu nedenle veri sızıntısı engelleme söz konusu olaylar yaşanmadan, veri kaybını önlemeyi hedefler. Görevleri genel hatlarıyla şu şekildedir;

  1. Uç nokta, mobil ağ, bulut ve depolama sistemlerinde verilerin saklandığı yerleri bulma
  2. Verilerin kullanım şeklini izleme
  3. Veri erişiminin firma içinden mi dışından mı geldiğinin izlenmesi
  4. Verilerin saklama ve kullanma yöntemleri fark etmeksizin sızdırma, çalma olaylarının önlenmesi

Veri Sızıntısı Engelleme, DLP olarak da geçmektedir. Data Loss Prevention hassas verilerinizi 7/24 korumanızı sağlar.

Veri Sızıntısı Engelleme Veri Türleri Nelerdir?

Veri sızıntısı engelleme sistemi, verileri üç sınıfa ayırarak takip etmektedir. Bunlar şu şekildedir;

  1. Data in Motion – Hareket Halindeki Veri: Network içinde hareket eden verilerdir. Mesajlaşmalar, e-mailler, web ve P2P bu kategoriye dâhildir. Sürekli döngü halindedir.
  2. Data at Rest – Durağan Haldeki Veri: Bu sistemler özel depolama birimlerinde yer alır. Gerektiği durumlarda sorgulandıktan sonra kullanılır. İlk etapta korunması gerekli olan verileri kapsar.
  3. Data in Use – Kullanım Halindeki Veri: Bu veriler kullanıcıların devamlı kullandığı bilgilerdir. Aktif bir veri türüdür.

DLP ne demek temel olarak bu gibi verilerin izlenmesini, saklandıkları yerlerin bulunmasını, nasıl kullanıldığının bilinmesini amaçlar. Bir saldırı olduğunda sistemi tanıdığı için hızlı önlemler alınmasına yardımcı olur. İki sistem tipi vardır.

Bunlardan ilki Network DLP şeklindedir. Bu sistemler hareketli verilerdeki yetkisiz bilgi iletimini önlemekle görevlidir. Aynı zamanda veri taraması da yapabilir.

Host tabanlı DLP ise son kullanıcının sunucusu ya da bilgisayarı içindeki kötü amaçlı yazılımlarla ilgilenmektedir. Taşınabilir sistemlerde kontrol ve güvenliğin üst düzeyde olmasını sağlar. Kurumsal yapısıyla profesyonel çözüm önerileri sunan firmamız, veri sızıntısı engelleme kapsamında profesyonel çözüm önerileri sunarak, dijital güvenliğinizi sağlamaktadır.